STREAM - В ДОШКІЛЬНІЙ ОСВІТІ. ОСВІТНЯ ДІЯЛЬНІСТЬ ДІТЕЙ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ ЗА ТЕМОЮ «МИ ЗНАЙШЛИ ХУСТИНУ БІЛЕНЬКУ…»

У «Дзвіночку» продовжується відкритий перегляд освітньої діяльності з дошкільниками за напрямами програми «STREAM-освіта, або Стежинки у Всесвіт» в рамках Методичної панорами.

18 лютого 2020 року, в старшій групі «Грайлики», діти разом зі своєю вихователькою Оленою Чаус грали, розглядали, обстежували, досліджували різноманітні хустинки, хусточки, хустки.

Перше, про що ми, дорослі, думаємо, коли чуємо слово «хустка» - що це жіночий аксесуар, головний убір сільських жінок в давнину; педагоги наголосять, що хустка - обов’язковий елемент українського національного одягу, оберіг, символ українських традицій. Звичайно, що це так!

Але сьогодні, вихователька залучила малят до обстеження і вивчення хустки (хустинки, хустки) зовсім з іншої сторони, задіявши всі сенсорні канали сприймання.

До сьогодні, малята багато чого вже знали про хустинки. З невеликої скрині діти дістали стародавні хустки, визначили матеріал, з якого були виготовлені хустки (ситцеві, кашемірові, вовняні, пухові) та пригадали стародавні традиції, що пов’язані зі старовинними хустками.

Зацікавлено розглянули сучасні хустки, відзначили їх різноманітний принт, зауважили, що серед них є дитячі, жіночі і, навіть, чоловічі. Окремі серед них мають свої імена (назви): косинка, бандана, шаль, арафатка, носова. Розділили хустки на групи: хустки для голови, нагрудні хустки, хустки, що зав’язуються на шиї, носові. Відзначили, що всі хустки відрізняються розміром, тканиною, з якої вони виготовлені і способом виготовлення. За картками з символічним зображенням певного матеріалу для виготовлення хустинок, на дотик, знайшли ситцеву, атласну, бавовняну, пухову, вовняну хустинки.

Зробили неочікуване відкриття, що смачна літня ягода шовковиця має пряме відношення до шовкової хустинки, яка легенька як метелик. Зацікавлено переглянули і обговорили фрагмент пізнавального відео про вирощування шовкопрядів та виготовлення ниток шовку. Знайшли серед колекції хусток – шовкову.

Знайшли відмінність між хустками, які носять взимку, та легенькими і світлими, що захищають дітей (людей) від палючого сонця влітку. Дослідили і впевнились, як хустка захищає від слабкого вітру і дощу у весняну і осінню пору.

Через дослід переконались, що фарба на хусточках, які розмалювали самостійно для ляльок, - не стійка, змивається у воді, а фарба на візерунках хусток, що виготовлялися на спеціальних фабриках - стійка, при намочуванні і пранні, нікуди не зникає.

Чи знаєте ви скільки квадратів, прямокутників і трикутників ховається у хустинках? Малята сьогодні віднайшли і порахували всі фігури, що заховались у чоловічих носових хустинках.

Через дослід зрозуміли, чому паперову носову хусточку називають одноразовою. І залюбки та вміло виготовили з одноразових паперових хустинок квіти, які зібрали у чудовий букет!

 Більше фото на нашій сторінці у Facebook

 

 

Write a comment

Comments: 0

СТАТИСТИКА:

5 БЕРЕЗНЯ 2024 РОКУ НАШОМУ САЙТУ ВИПОВНИЛОСЬ 11 РОКІВ

АДРЕСИ КОРИСНИХ WEB-САЙТІВ:

ОФІЦІЙНИЙ САЙТ МІСЬКОЇ РАДИ ШОСТКИ

УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ ШОСТКИНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ 

СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ ШОСТКИНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ